[...] i rośliny strączkowe są kolejnym doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika "przyjaznego" dla cholesterolu. Już nawet porcja 1/2 szklanki dziennie może pomóc obniżyć LDL. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek zawiera zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta w stylu śródziemnomorskim bogata w oliwę z oliwek może zoptymalizować ważne [...]
a sorki nie zauważyłam tego wcześniejszego :) tak ja bazuje na tych co mi służą :) tylko tak z ciekawości pytałam czy sie coś zmieniło od ostatniego czasu :) u mnie produkty raczej zmian ;) ryż, płatki ryzowe i jaglane, maka ryżowa, kleik ryżowy, po treningu ja dodatek płatki kukurydziane lub słodkie o niskiej zawartości fatu, owoc zazwyczaj [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
[...] i nie wiem, czy w danym posiłku będzie odpowiednia ilość makroskładników. Wstępnie posiłki ustaliłem następująco: 1. Śniadanie Płatki owsiane górskie 100g 3 jajka 170g Oliwa z oliwek 10g 1 jabłko 180g ____________________ 781kcal 34g B 32,3g T 85,9g WW 2. II Śniadanie Ryż paraboiled 100g Filet z piersi kurczaka 100g Migdały 30g Warzywa [...]
[...] strączków, czasem twaróg, trochę jajek, dużo warzyw i owoców, sporo makaronów roślinnych, bardzo mało glutenu (jak już to mąka orkisz albo gryczana), dużo bulionów i ryżu. Oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy nierafinowany. Sporo orzechów oraz nasion. Ser głównie parmezan i kozi. Prawie w ogóle słodyczy, fastfoodów. Wino raz w [...]
Brak ściśle określonego celu sprawia, iż dryfujesz w przypadkowych kierunkach. Niektóre osoby osiągają w ten sposób pewne rezultaty, ale to wcale nie znaczy, że wiedzą, co robią. W skrócie przejdźmy do najczęściej spotykanych kwestii. Ustalenie celu (np. „masa” czy „redukcja”) jest pierwszym krokiem, następnie dopasowujesz do niego dietę oraz [...]
Nie wiem czy 72kg to duzy facet, ale na pewno zadbaj, żeby jak mówi Przemek, w każdym posiłku była jakas pula tego białka zwierzęcego. Chodzi nam o to, że np masz posiłek z 200g kury, ok, 40g białka, ale masz posiłek z 30g szynki czy ostatni 250g mleka i to jest jedyne źródło białka zwierzęcego w tym posiłku. Przy czym mleko nie jest jakimś [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Witam szanownych kolegów Na wstępie chciałbym zaznaczyć że potrzebowałbym kilku porad oraz wskazówek na temat niżej opisanych rzeczy. Mianowicie mam 29 lat pracuje w branży budowlanej oraz moja styczność z siłownią przez cały okres mojego życia to powiedzmy rok czasu . Obecnie powróciłem do tego 10 tygodni temu z dobrym nastawieniem. Zacząłem od [...]
[...] z oliwek stężenie transportera LDL było niższe o 5,5% w przypadku podawania oliwy z oliwek stężenie trójglicerydów było niższe o 7,4% w przypadku podawania oliwy z oliwek Oliwa z oliwek obniża stężenie trójglicerydów. W badaniach powiązano podwyższone stężenia trójglicerydów z incydentami sercowo-naczyniowymi, w tym z progresją miażdżycy [...]
Wiele kobiet, pracujących zawodowo, lub aktywnie dbających o dom, skarży się na brak możliwości gotowania dań tylko dla siebie. Obecne tempo życia sprawia, że nie mamy za wiele czasu na przygotowywanie zdrowych i urozmaiconych posiłków, szczególnie gdy mają być elementem diety redukcyjnej. Dieta redukcyjna 1500 kcal. Odpowiednie zastosowanie [...]
Diety wegańskie należą do jednych z najtrudniejszych do skomponowania i urozmaicenia z racji ograniczeń związanych z eliminacją produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród wegan często występują przy źle zbilansowanym jadłospisie niedobory żelaza. Warto również suplementować witaminę B12. Dieta wegańska 1700 kcal. Diety redukcyjne oparte o deficyt [...]
Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
Właśnie zdecydowałeś, że chcesz przejść na weganizm. Niezależnie od tego, czy powodem są Twoje przekonania, korzyści zdrowotne czy wpływ na środowisko, to z pewnością masz wiele pytań i wątpliwości. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci zmienić styl odżywiania bez większych przeszkód. Jedz potrawy, które lubisz Jeżeli cokolwiek ma się udać, to [...]
Każdego dnia jesteśmy zasypywani różnymi informacjami o dietach, ich potencjalnych korzyściach zdrowotnych i odchudzających. Są wśród nas zwolennicy diety niskowęglowodanowej, a także tacy, którzy wierzą, że dieta roślinna jest kluczem do zdrowia i długowieczności – ale kto jest bliżej optymalnego wyboru? Jednym z planów żywieniowych, o którym [...]
Dzięki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda. Szybki przepis: 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 3 czubate łyżeczki musztardy zwykłej (ja użyłem sarepskiej) 3 cebule średniej wielkości pokrojone w drobną kostkę 3 posiekane lub przeciśnięte ząbki czosnku oliwa z oliwek (lałem na oko było około 3 łyżek) do smaku: mielona papryka słodka, [...]
Veganmeal Italian to propozycja dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. Połączenie makaronu z ciecierzycą, oliwkami, suszonym pomidorem i pestkami dyni to strzał w dziesiątkę. Danie jest chrupiące, niezwykle aromatyczne i sycące. Porcja 140 g zawiera 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze [...]